Cookies 🍪

This site uses cookies that need consent.

14-10-2020

Interview: Jan Pauwels

Naar aanleiding van Zwarte Kappen, de tweede roman van Jan Pauwels had ik een interview corona proof.

Waarom ben je, nu pas, beginnen met schrijven , wat was de trigger?

Ik ben germanist van opleiding, met een passie voor geschiedenis. Al jaren verzamel ik van oude documenten: boeken, brieven, brochures, kaarten … Ik heb daarbij een voorkeur voor dingen uit het dagelijks leven: liever dan over keizers en koningen verneem ik iets over de lotgevallen van gewone mensen uit onze regio. Op die manier kwam ik al verrassende zaken op het spoor, vondsten op basis van m’n eigen verzameling die ik dan in archieven verder ga uitzoeken. Zo is de eerste roman, “Gekroonde hoofden”, ontstaan: op basis van een brochure voor het jubileum van een kloosterzuster kwam ik een prikkelende historie in een Dendermonds dubbelklooster op het spoor. Terwijl ik beroepshalve elke dag in de Wetstraat persteksten schreef voor verschilllende ministers, begon ik mijn vrije tijd dat verhaal uit te schrijven. En zo hebben de oude bronnen mij nu opnieuw op het spoor gebracht van een smeuïg verhaal bij Gentse alexianen, in de volksmond de “Zwarte kappen”. Archieven en bibliotheken zitten echt vol spannende geschiedenissen en intriges.

Hoe zou jij je boeken benoemen ? Fictie of non fictie of nog iets anders?

Ik noem het “historische romans”, maar het is inderdaad een mengvorm, ergens tussen fictie en non-fictie. De boeken zijn gebaseerd op authentieke bronnen die ik terugvond in archieven en oude drukken en die dan door mij in een leesbaar verhaal gegoten. De feiten zijn waargebeurd en de personages hebben echt bestaan, maar de uitgeschreven scènes zijn uiteraard deels fictief, al baseer ik mij wel op geschiedkundige werken en bronnen voor het aankleden van zo’n scène. Ik kijk bijvoorbeeld na hoe gebouwen er in de 17de-eeuw uitzagen, controleer het weer in bepaalde periodes, zoek de herkomst van kunstwerken op, …

Komt er nog een boek specifiek over Dendermonde en/of de geschiedenis van Dendermonde ?

Zeker! Ik ben met de voorbereidingen gestart en heb al enkele dagen opzoekwerk in het rijksarchief achter de rug. Het gaat opnieuw om een bijzonder maar waargebeurd verhaal, dat zich in de negentiende eeuw afspeelt. Niet in de geestelijke wereld, maar rond een gerechtelijke dwaling en opnieuw in de regio van Dendermonde.

Andere berichten