Geheugenspel, Nina Verheij

Geheugenspel, Nina Verheij

no title has been provided for this book

 

Recensie door Dirk De Wolf

 

Geheugenspel is deel twee uit een driedelige reeks, en de opvolger van Fatale Keuzes, maar kan apart worden gelezen.

 

Cover:

 

De coverfoto loopt volledig door tot de achterkant. Hij roept direct herinneringen op aan Fatale keuzes. Het is een foto zoals de politie er veel gebruikt, een crime scene foto eigenlijk. Zoals steeds bij Hamley Books trekt deze foto de aandacht niet enkel door wat erop staat maar ook door de sfeer die gecreëerd wordt.

 

Het boek:

 

Het verhaal is verdeeld in negenenveertig hoofdstukken. Ze zijn kort geschreven, wat de spanning ten goede komt.

 

Er zijn twee verhaallijnen die zich afspelen in verschillende periodes:

 

In de eerste lijn, in de jaren 1998 -1999 volgen we Ben en Paul, twee rechercheurs en vrienden. Zij onderzoeken een complexe zaak van overvallen op waardentransporten. Deze overvallen zijn telkens zonder moorden tot de laatste, dan valt er een dode.

Je kijkt als het ware over de schouders van de rechercheurs en je zit mee in de verhoorkamers. In de hoofdstukken van het verleden worden alle personages heel goed beschreven. Je ziet het als een film voor je ogen afspelen. De familie Van Styrum, een rijke familie waar de vader Julien al jaren de plak zwaait ook al heeft hij de pensioengerechtigde leeftijd reeds overschreden, houdt zich officieel bezig met beveiliging, maar daarnaast is er ook een, niet onbelangrijke, nevenactiviteit. Doorheen deze lijn komen we ook te weten wat deze precies is en waarom hij zo belangrijk is.

 

De tweede verhaallijn vindt plaats in 2019 en daar speelt Emily, de dochter van Ben de hoofdrol. Zij is ook het hoofdpersonage uit Fatale Keuzes. Als ze ondanks alle tegenstand na de gebeurtenissen in het vorige boek toch opnieuw contact zoekt met Paul, de vroegere collega van haar vader, wordt haar nieuwsgierigheid geprikkeld. In het vorige boek werd gesuggereerd dat de moordenaar van haar vader nog niet in de gevangenis zit, en dat blijft in haar gedachten spoken. Emily en Paul gaan samen het dossier van haar vader en Paul verder doorzoeken, en worden daarbij geholpen door papieren die Ben bijhield tot aan zijn dood.

 

Ook in deze lijn worden de verschillende personages heel goed uitgetekend. Lucas, de vriend van Emly, ontdekt dat ze reeds geruime tijd contact heeft met Paul vindt dat hij haar niet meer kan vertrouwen en neemt afstand. Langzaam komen de twee verhalen naar elkaar toe. De spanning neemt met de bladzijde toe en Je voelt dat er mensen willen praten, zowel in het verleden als in het heden.

Langzaam vallen alle puzzelstukken in elkaar. De finale is kort en krachtig, maar is het verhaal echt wel ten einde?

 

Conclusie:

 

 

Geheugenspel is een heel spannend boek waar ik enorm van genoten heb omdat het verhaal mooi is opgebouwd door de afwisseling van de korte hoofdstukken. Het uitschrijven van de karakters van de hoofdpersonages zorgen ervoor dat je verder blijft lezen en snakt naar antwoorden en naar de ontknoping. Nina is een meester-schrijfster en weet het evenwicht te bewaren tussen spannende delen en minder spannende delen.

 

Dit is een schrijfster die nu al hoog scoort, maar in de toekomst ons nog gaat verbazen.

 

 

 

Van Geheugenspel heb ik enorm genoten. Ik moest zelf even stoppen met lezen omdat het zo emotioneel was. Tranen stonden zeer hoog.

Dit vraagt naar een vervolg.

 

Deze is zijn vijf sterren meer dan waard.

 

Dirk

Een reactie achterlaten

Rate this review: